مهدی برجی در حاشیه مانور خودرویی اورژانس ۱۲۳ بهزیستی خراسان رضوی در مشهد در گفتوگو با خبرنگار شهرآرانیوز عنوان کرد: هماکنون در ۲۲ شهرستان استان در قالب ۲۲ پایگاه خدمترسانی خدمات اجتماعی و خصوصاً اورژانس اجتماعی۱۲۳ در حال خدمت هستیم.
وی ادامه داد: بیش از ۱۹ هزار تماس از ابتدای سال تا ابتدای دهه فجر ۱۴۰۳ با اورژانس ۱۲۳ انجام شده که منجر به ۸ هزار و ۲۰۰ اعزام مأموریت توسط همکاران ما شده است و از این تعداد، بیش از ۶۰۰ مداخله در بحران صورت پذیرفت.
برجی افزود: از بین مأموریتها و تماسهای یادشده، بیشترین موارد مربوط به کودکآزاری بوده است که معمولاً در چهار سطح جسمی، جنسی، غفلتورزی و همچنین روحیدرمانی طبقهبندی میشود. غفلتورزی معمولاً شامل بچههایی میشود که در مدتهای طولانی در خانه خود حذف شده و در جاهای نامناسب نگهداری میشوند یا حتی کودکانی که شرایط تحصیل را دارند، اما از تحصیل باز میمانند.
سرپرست اداره کل بهزیستی خراسان رضوی در ادامه تصریح کرد: آزارهای جسمی، دومین آسیب شایع کودکان در مأموریتهای ماست که معمولاً همکاران ما به صورت فوری و آنی، مخصوصاً در زمانی که احساس کنند که امنیت جانی کودکان در خطر است، با توجه به قوانینی که وجود دارد، بدون حکم قضایی میتوانند تا ۶ ساعت ابتدایی، مداخله در بحران انجام دهند. مداخله اگر آنی نباشد و در سطح فوری باشد، تا ۲۴ ساعت همکاران ما زمان دارند که مداخلات را انجام بدهند و در مواردی که از حالت آنی و فوری خارج میشود و تحت عنوان «فوریت کم» طبقهبندی میشود، همکاران ما ۷۲ ساعت زمان دارند که این مداخلات را انجام بدهند.
برجی به تعامل بهزیستی و دستگاه قضایی اشاره و متذکر شد: ارتباط خوبی بین بهزیستی و دادستانی استان وجود دارد که باعث شده همکاران ما با خیال راحتتر و با حمایتهای قضایی بیشتری بتوانند این مداخلات را انجام بدهند؛ به طوری که در بسیاری از مأموریتها، بدون حکم قضایی مداخلات را انجام میدهند.
کارشناس مسئول اورژانس اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی نیز در گفت و گو با خبرنگار شهرآرانیوز با اشاره به ماموریت های این مجموعه عنوان کرد: کنترل و کاهش آسیب اجتماعی، مهمترین موضوعی است که برای ما در حوزه اورژانس اجتماعی اهمیت دارد.
نسیم بوستانی ادامه داد: بحث کودک آزاری و خودکشی، دو اولویت بسیار بالایی است که در حوزه اورژانس اجتماعی در آن مداخله میکنیم و چون که جان افراد و مردم در خطر است، بنابراین، مداخلات فوری را میطلبد.
وی افزود: کودکان از حیث اینکه قدرت دفاعی پایین تری دارند، در معرض خطر بیشتری هستند و بیشترین تماسها در خراسان رضوی در حوزه کودکآزاری است و برای ما جزو اولویت های اصلی محسوب میشود. بنابراین همکاران ما زمانی که به ماموریت اعزام می شوند اولین اولویت آنان این است که جان بچه ای که خطر او را تهدید میکند نجات دهند.
این مقام مسئول عنوان کرد: بر اساس نوع آسیبی که کودک ممکن است با آن مواجه شود، بچه در یک مکان امن مستقر می شود؛ این مکان میتواند مراکز بهزیستی و یا نزد یکی از اعضای خانوادهای باشد که میتواند این بچه را در آن زمانی که دچار بحران شده است تحت پوشش قرار بدهد تا اقدامات مداخله ای برای او کامل شود. هدف اصلی ما این است که کودک را از آن شرایط بحرانی خارج بکنیم و بعد موارد دیگری را برای او پیگیری نماییم.